Podrška ulasku Srbije u EU

BEOGRAD, 31. marta 2011. (Beta) - Predsednica Finske Tarja Halonen podržala je u četvrtak u Beogradu evropske integracije Srbije, ali i ukazala da ne postoji prečica za ulazak u Evropsku uniju i da je potrebno ispuniti odredjene kriterijume.

"Mi podržavamo Srbiju u sve efikasnijim koracima za pridruživanje Uniji ... U našem interesu je da se EU proširi i da Srbija ispuni kriterijume za ulazak", rekla je Halonenova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednik Tadić izrazio je nadu da ideja o proširenju EU, uprkos globalnoj krizi i problemima u evrozoni, neće biti zaustavljena. Uprkos nekim protivljenjima proširenju Unije, nadam se da će zagovornici brzog proširenja uvek imati prevagu, a Srbija će ispuniti svaki postavljeni kriterijum, rekao je Tadić.

Predsednik je kazao da Srbija u ovoj godini želi da dobije status kandidata, ali je ukazao da je pre toga potrebno da ispuni odredjene kriterijume medju kojima je i hapšenje preostala dva haška begunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Pogledajte još