Balkan će tražiti finansijske garancije

BEOGRAD, 31. marta 2011. (Beta) - Zemlje Zapadnog Balkana će zatražiti od Evropske unije da dobiju garancije za izlazak na tržište kapitala, kako bi jeftinije mogle da se zadužuju, najavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar DJelić.

Na tribini pod nazivom "Lideri" na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju, on je rekao da će u ponedeljak u Beogradu biti održan finalni sastanak nacionalnih koordinatora IPA fondova, koji već dve sedmice usaglašavaju stavove o toj ideji.

Prema rečima DJelića, ukoliko EU prihvati jedinstvenu ideju zemalja Zapadnog Balkana, onda bi naprimer Srbija mogla da se na medjunarodnom tržistu kapitala zadužuje na 20 godina sa kamatom od jedan odsto godišnje, umesto sadašnjeg zaduživanja na pet godina sa kamatom od sedam odsto.

Ideja je, kako je objasnio, da zemlje Zapadnog Balkana Evropskoj uniju na analizu šalju državni budžet pre nego što bude usvojen, pa da EU da garancije ako vidi da je u slučaju Srbije dug u predvidjenim okvirima i da je penzijski sistem održiv.

Pogledajte još