Modom za Svratište

Modna agencija "Fabrika", u saradnji s prijateljima, modnom kućom "Zekstra" i portalom www.Nadlanu.com, u neobičnom prostoru galerije "Progres" umesto novogodišnje čestitke organizovala je tradicionalnu humanitarnu modnu reviju za nezbrinutu decu, i to pred božićne i novogodišnje praznike

Ove godine sva sredstva prikupljena prodajom karata, od donatora i nabavkom neophodne robe, namenjena su Dečjem prihvatilištu "Svratište" u okviru Centra za integraciju mladih, a za napuštenu decu i decu bez roditelja, koja nisu zbrinuta ni u jednom domu. U toku je izrada baze podataka i do ovog momenta registrovano je 203 dece, koja su u potpunosti prepuštena sama sebi. Njihov broj se, nažalost, svakodnevno povećava.

U okviru ovog humanitarnog modnog događaja prikazane su najnovije, novogodišnje kolekcije modne kuće "Zekstra" - ženska "Basic" kolekcija Zorana Stanića, muška "Basic" kolekcija Slavice Petrović i lakovana linija "Redcarpet", koju je kreirao Saša Vidić.

Glasan žagor i svađa u improvizovanom bekstejdžu značili su da je i najmanjim manekenima došlo vreme da izađu i prikažu dečju kolekciju IANA, koju će kompanija "Delta" pokloniti deci iz Svratišta. Da su ovakve revije najzanimljivije i da vas dovedu do suza, ali u pozitivnom smislu, potvrdio je jedan bata koji je s balonom u ruci šetao i razgledao publiku, a njegova drugarica je ugledavši u publici mamu, pojurila u zagrljaj i tu i ostala... Tako to izgleda kad imate tri godine, a već ste zvezda.

Do sada su brojni donatori obezbedili garderobu, hranu, lekove i novac. Očekuje se da će biti prikupljen značajan novčani prilog, ali da će i ova modna medijska kampanja privući veći broj donatora i u budućnosti. Sekretarijat za socijalnu i dečju zaštitu obezbedio je prostor za projekat "Svratište za decu sa ulice". Prostor u Krfskoj ulici u Beogradu biće opremljen i preuređen za oko mesec dana, a ima sve funkcionalne i infrastrukturne uslove za bezbedan i udoban boravak dece.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još