Hapšenje Mladića veliki korak Srbije ka Evropi

BEOGRAD, 1. juna 2011. (Beta) - Privodeći pravdi Ratka Mladića, Srbija je učinila veliki korak da sebi obezbedi evropsku budućnost i stvorila pozitivnu atmosferu za ubrzanje neophodnih reformi, ocenio je predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek.

U autorskom tekstu u listu "Vol strit džornal" (Wall Street journal), Buzek je ocenio da bi "dobra volja koja je proistekla iz tog hapšenja mogla da pomogne da se Srbija katapultira kroz bolne, ali neophodne strukturne reforme".

Hapšenje Mladića podsetnik je šta blaga evropska sila i konstantan medjunarodni pritisak mogu da postignu, pošto je hapšenje uvek bilo preduslov za pregovore o članstvu Srbije u EU, naveo je Buzek, dodajući da je medjunarodna zajednica "bila u pravu što je ustrajala na tom kriterijumu".

Prema navodima Buzeka, Srbija je, proteklih godina pokazala da može da postupa zrelo, od priznavanja odgovornosti za zlocine poput Srebrenice, pa do otpočinjanja dijaloga sa Kosovom u martu. "To nije prošlo nezapaženo u Evropskom parlamentu, mi veoma podržavamo aspiracije Srbije vezane za Evropsku uniju", naveo je on.

Buzek je, medjutim, ukazao da Srbija još mora da učini više u obračunu sa korupcijom i organizovanim kriminalom, osnaži vladavinu prava i ubrza reformu uprave, kao i da zaštita manjina i poštovanje rodne ravnopravnosti još nisu u skladu sa prihvaćenim evropskim standardima.

Pogledajte još