Zvezda obeležila 20 godina od titule prvaka Evrope

U centru pažnje našli su se nekadašnji čelnici crveno-belih Dragan Džajić i Vladimir Cvetković, trener generacije koja je 1991. Godine osvojila Kup evropskih šampiona Ljupko Petrović, kao i tadašnji igrači Robert Prosinečki, Miodrag Belodedić, Dragiša Binić, Slobodan Marović, Goran Vasilijević, Vladan Lukić i Ivica Momčilović.

Legenda Zvezde Dragan Džajić prisetio se da je jedini želeo da se njegov tim u polufinalu Kupa šampiona 1991. sastane sa nemačkim Bajernom iz Minhena.

"Osećao sam da imamo veliki tim i samo je bilo potrebno uliti mu samopouzdanje. Mnogi su tada hteli da izbegnemo Bajern, ali ne i ja. Vodio sam se činjenicom da je to veliki klub i da ćemo igrati u sjajnoj atmosferi. Tako je i bilo, a Zvezda je pobedila i prošla u finale", kazao je Džajić.

Bivši generalni sekretar crveno-belih Vladimir Cvetković rekao je da je Zvezda, iako mlađa od španske Barselone, uspela da postane evropski prvak pre tog kluba i tako uđe u "klub velikana".

"Tim iz 1991. godine je stvaran dugo i stručno, a jedan je od retkih koji je postao šampion bez poraza. Crvena zvezda se gradila korak po korak i mnogi su u nju uložili vreme, znanje i novac", istakao je Cvetković.

On je dodao da se od "zlonamernih često čuje da Zvezda živi u prošlosti pominjući Bari", ali da oni ne znaju da je to "putokaz da se taj uspeh ponovi".

Trener koji je predvodio Zvezdu do "krova Evrope", Ljupko Petrović, kazao je da su potrebni "dobra organizacija, stručni štab, igrači I finansijska mogućnost" da bi se taj uspeh ponovio.

Sadašnji trener Crvene zvezde Robert Prosinečki ocenio je da je to bila "generacija vrhunskih igrača sa karakterom i talentom".

"Sigurno je da svi igrači imaju video kolekciju sa snimcima utakmica iz te sezone, koju povremeno pogledaju", dodao je Prosinečki.

Dragiša Binić je kazao da su igrači Zvezde ranije "više želeli pobedu nego sadašnje generacije" i da je jedan od osnova jakog tima bila kvalitetna liga domaćeg prvenstva.

"Karakterisalo nas je odlično druženje među igračima, ali i sa članovima uprave", dodao je Binić.

Nekadašnji reprezentativac Rumunije Miodrag Belodedić istakao je da će mu u sećanju, pored osvojenog pehara prvaka Evrope, uvek ostati i prva utakmica u dresu Zvezde.

"Pre utakmice dobio sam litar loze i pečeno prase. Takav doček nikada neću zaboraviti", prisetio se Belodedić.

Sadašnji predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić veći deo sezone u kojoj je taj klub postao evropski šampion proveo je u vojsci.

"Bio sam rezerva u slavnoj generaciji, a upravo mi rezervni igrači bili smo najveći navijači najboljih 11, koji su igrali fenomenalno", rekao je Lukić.

Monografiju "20 godina Barija" napisala je grupa autora predvođena Sinišom Božovićem i Mišom Stojanovićem.

Fudbalski klub Crvena zvezda postao je šampion Evrope 29. maja 1991. godine, kada je na stadionu Sveti Nikola u Bariju posle penala pobedio francuski Olimpik iz Marselja.

Pogledajte još