Kako se sačuvati od enterohemoragijske ešerihije koli?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je vrsta ešerihije koli koji je odgovorna za smrtonosnu zarazu u Evropi sasvim nova bakterija koja nikada ranije nije viđena.

Preliminarna genetska ispitivanja SZO pokazala su da je ova bakterija mutant dve različite bakterije ešerihije koli i da poseduje letalne gene, čime se može objasniti zbog čega je zaraza u Evropi tako širokih razmera i opasna, javljaju agencije.

(old_image)

Lekri su zabeležili da je ova bakterija pokosila 17. žrtvu, a stručnjaci u Nemačkoj još tragaju za uzrokom zaraze.

Institut "Robert Koh" upozorio je građane na higijenske standarde i preporučio izbegavanje krastavaca, paradajza i zelene salate.

Kako se zaštititi?

  • Često perite ruke dezinfekcionim sapunima. Posle korišćenja toaleta, menjanja pelena detetu, pre pripremanja i konzumiranja hrane.
  • Detaljno očistite prostorije u kojima se priprema hrana, perite ruke i pribor koji se koristi. Ne dopuštajte deci da stavljaju prljave ruke u usta.
  • Detaljno perite voće i povrće. Salatu list po list, dok ostalo povrće perite pod mlazom vode.
  • Pijte samo pasterizovano ili dobro prokuvano mleko.
  • Bebama često menjajte pelene i brišite guzu od stomaka prema leđima, a nikako obrnuto.
  • Koristite kondom ako vaš partner ima Ešerihiju.
  • Unosite dosta tečnosti, uzimajte vitamin C.
  • Ako imate potrebu da mokrite, uradite to odmah. Ne zadržavajte urin u besici. Kuvajte meso na najmanje 70 stepeni. Izbegavajte nekuvano mleko, nepasterizovane mlečne proizvode i sokove.
  • Nemojte da gutate vodu prilikom plivanja u bazenima, jezerima i drugim kupalištima.

Simptomi

Osnovni simptomi su grčevi u stomaku, dijareja, često krvave stolice, povraćanje. Moguća je i povišena temperatura. Većina osoba se oporavlja posle pet do sedam dana, kažu stručnjaci.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije navodi da Srbija uvozi krastavace, beli luk, šparglu, blitvu, boraniju, celer, crni luk, cveklu, salatu, krompir, grašak, karfiol, kelerabu, kelj, kupus.

Privredna komora Srbije ističe da Srbija voće i povrće uglavnom uvoz iz regiona. Krastavac konkreto iz Grčke i Turske.


Enterohemoragijska ešerihija koli izaziva opasnu crevnu infekciju, praćenu teškim prolivima i otkazivanjem bubrega, što nekad dovodi do smrti.

U Nemačkoj raste broj inficiranih, a u poslednja 24 sata u dve pokrajine - Hamburgu i Donjoj Saksoniji, registrovano je najmanje 200 novih slučajeva.

Pretpostavljalo se da je krastavac iz Španije uzročnik bolesti, ali Evropska komisija je danas ukinula upozorenje na opasnost od krastavaca iz Španije, jer "nije potvrđeno prisustvo specifičnog serotipa 0104, odgovornog za zarazu koja pogađa ljude".

Pogledajte još