Sudu nije dostavljen zahtev za odmrzavanje penzije

BEOGRAD, 2. juna 2011. (Beta) - Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu još uvek nije podnet zvaničan zahtev za odmrzavanje penzije haškom optuženiku Ratku Mladiću, izjavila je agenciji Beta portparolka Višeg suda Dušica Ristić.

Ona je rekla da istražni sudija nije dobio zahtev za prestanak važenja rešenja o privremenom zamrzavanju penzije Ratku Mladiću koje je doneto 24. marta 2005. godine, na osnovu tada važećeg Zakonika o krivičnom postupku.

Zamrzavanje penzije tražio je tužilac suda za ratne zločine.

Meru o zamrzavanju isplate penzije Ratku Mladiću može svojim rešenjem da ukine nadležni istražni sudija, čime bi se, uz dostavljanje punomoćja-ovlašćenja za podizanje penzije Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika stekle pretpostavke za isplatu penzije.

Haški pritvorenik Ratko Mladić ostvaruje pravo na starosnu penziju u iznosu od 89.470,19 dinara mesečno, rečeno je Beti u Ministarstvu odbrane. Penzija se, nakon donete mere zamrzavanja, uplaćuje na račun depozita i na tom računu se zaključno sa 30. aprilom ove godine nalazi 4.731.560,50 dinara.

Mladić nije lično primio rešenje o penzionisanju, već je dostavnicu o prijemu rešenja potpisao njegov sin Darko koga je Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika 22. decembra 2005. pozvao da dostavi novo punomoćje-ovlašćenje koje bi bilo overeno u sudu. S obzirom da to nije učinio, nisu se stekli uslovi za isplatu penzije za decembar 2005. godine.

Pogledajte još