Ratko Mladić – Nisam čitao optužnicu

0

Ratko Mladić se danas prvi put pojavio u sudnici Haškog tribunala i tom prilikom je izjavio da nije čitao optužnicu niti želi da čuje "ijednu reč, ijedno slovo iz nje". Mladić je rekao da mu treba više od mesec dana da bi se o gnusnim optužbama izjasnio i da želi valjanu odbranu

HAG, 03. jun 2011 – Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić odbio je danas da mu se čita optužnica , ali je pretpretesni sudija Alfons Ori rekao da će pročitati rezime optužnice.

Posle čitanja optužnice Mladić je tražio kratku pauzu, nakon koje je tražio da o svom zdravstvenom stanju obavesti Sud u toku privatne sednice, bez prisustva javnosti. Pre privatne sednice sudija Alfons Ori je obavestio optuženog da je nastavak pretpretresnog posupka određen za 4. jul.

Mladiću su prethodno pročitana prava, koja je, kako je izjavio razumeo, dodajući da je on teško bolestan čovek i da mu treba duže vremena da razmisli o onome što mu je pročitano.

Treba mi duže vremena da razmislim. Budite strpljivi sa mnom. U ambulanti su mi doneli tri fascikle, tri dokumeta, koje nisam proćitao i potpisao. Nisam mogao, u lošem sam stanju. Doživeo sam stres„, rekao je Mladić.

Sudija Ori je obavestio da je Mladiću dostavljena optužnica napisana na 37 strana u sredu, ali je Mladić rekao da je sve primio k znanju, ali da ništa nije želeo da potpiše.

Mladić je obavestio sud da su mu potrebna najmanje dva meseca, ako ne i više, da pročita sve dostavljene dokumente. On je na pitanje da li može da prati suđenje na maternjem jeziku, u prvom pojavljivnju u Haškom tribunalu, rekao da razume maternji jezik, srpski, kao i makedonski, jer je duže vreme bio u Makedoniji, dok ostale ne razume.

Mladić se predstavio kao general Ratko Mladić, dodajući da je rođen na „doar ponedeljak 1943. godine“, međutim sa takvim podatkom sud nije raspolagao, već da je rođen 12. marta 1942. godine.


N.D. i FoNet

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.