Bajaga i Eyot - Zvuci leta u Srbiji

Ovi događaji su promovisani kao svojevrstan mamac i Meka za mlade ljude iz raznih krajeva sveta što je, kako kažu, „okidač“ za, generalno, masovniju posetu Srbiji kad su u pitanju turisti raznih generacija. Ujedno, pokrenuta je, po drugi put, kampanja „Moja zemlja, moje putovanje“, a promotivni spotovi će se tokom leta prikazivati čak i u Londonu. Cilj svega ovoga je da se Srbija što lepše predstavi, kako se sada popularno kaže, kao „brend“ u svetu ali i da naši ljudi koji malo znaju o Srbiji, a taj broj nažalost nije zanemarljiv, bolje upoznaju lepote domovine.

Kao početak svega toga, organizovan je koncert na kome je po jedan učesnik predstavio svaki od ova četiri festivala, a s obzirom da su mladi osnova cele priče, logično je da je kao mesto održavanja izabran Studentski grad u kome živi oko 5.000 akademaca.

Mračilo se tokom dana u petak, međutim, u popodnevnim satima je postalo jasno da će se nebo smilovati i koncert bez problema održati. Plato ispred Studentskog grada je uvek bio zahvalno mesto za žive svirke – kada se okupi razdragana studentarija, pogotovo petkom i subotom uveče, utisak je kao da ste dobili „Beer fest“ u zipovanoj verziji. Zabava je ovoga puta krenula još sa suncem, u ime „egzitaša“ je nastupio DJ Srđan. Studenti i prolaznici su se u sve većem broju okupljali dok je „Eyot“ predstavljao „Nišvil“, međutim, ovaj džez-rok bend je imao tu „nesreću“ da svira baš dok se lomio polufinalni meč Rolan Garosa Đoković – Federer koji je prenošen na velikom platnu. Nišlije koje su nedavno nastupile na festivalu dokumentarnog filma u Minhenu morale su, ni krive ni dužne, da odslušaju i zvižduke u momentima kad je „livestream“ zakazivao.

Sve je to ispratio veliki ljubitelj sporta Momčilo Bajagić Bajaga i tek kad su svi konstatovali da je morao jednom i Novakovoj seriji da dođe kraj stupio je na binu sa svojim Instruktorima u ime „Beer Festa“. Bend koji je prošle godine debitovao na ovom festivalu ponovio je standardan program, od „Grada“ za početak do „Samo nam je ljubav potrebna“ za kraj 75-minutne svirke. Studenti koji nisu posećivali njihove nastupe u poslednje vreme dobro su se zabavili, ostali se nisu ni nadali preterano da će baš ovo veče doneti, posle toliko godina, neke novine.

Trubači Dejana Petrovića su, kao predstavnici Guče, stigli baš kad im je vreme, iza 23 sata a kad se podvuče crta, može se reći da su „Zvuci leta u Srbiji“ predstavljeni na intresantan način. Ostaje da se vidi da li su prisutni, pre svega studenti, ovo shvatili samo kao jedno lepo muzičko veče i izlazak ili ih je, kako su priželjkivali u Turističkoj organizaciji Srbije, predstavljanje četiri festivala povuklo na malo dublje razmišljanje i podstaklo želju za putovanjem i boljim upoznavanjem naše zemlje.

Tekst: Milan Ćunković

Pogledajte još