Vidovdanske svečanosti na Kosovu

GRAČANICA, 7. juna 2011. (Beta) - Tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija "Vidovdanske svečanosti" na Kosovu i Metohiji pocela je u Gračanici otvaranjem Vidovdanske likovne kolonije i izložbe slika i crteža prošlogodišnjeg dobitnika nagrade "Longin" Žarka Vučkovića.

U Galeriji Doma kulture u Gračanici, Nebojša Nikolić, gradonačelnik opštine Priština koja radi izmeštena u Gračanici, rekao je da Skupština grada Prištine Vidovdan slavi kao svoju slavu i da je ona prvi pokrovitelj kulturne i duhovne svetkovine posvećene Vidovdanu.

"Svetkovina je posvećena danu kada su se naši preci pre 622 godine, ovde na polju Kosovu, ogledali u velikom ogledalu odbrane slobode i vere Hristove. Danas, šest vekova posle, mi smo ponovo na tom ispitu. U ne manje teškoj borbi za očuvanje svog identiteta, svoje vere i duhovnosti uveliko nam pomažu program za obeležavanje Vidovdana i Vidovdansko pesničko pričešće koji čuvaju našu tradiciju, inspirišu nas na novo stvaralaštvo i stavaraju nove kulturne i umetničke vrednosti", rekao je Nikolić.

U okviru manifestacije do Vidovdana, 28. juna, u Gračanici i drugim mestima na Kosovu i Metohiji gde žive Srbi, održaće se brojni kulturno-umetnički programi.

Pogledajte još