Švedskom rediteljskom dvojcu nagrada Andergraund spirit

BEOGRAD, 8. juna 2011. (Beta) - Dobitnici nagrade "Andergraund spirit" 18. Festivala evropskog filma na Paliću švedski su reditelji Ola Simonson i Johanes Stjerne Nilson, saopštili su u sredu organizatori te manifestacije.

Rediteljski dvojac iz Švedske filmove snima od 1990. godine, razvijajući jedinstveni stil kojim dominira ironični pogled na grotesknost savremenog života i mehanička priroda ljudske svakodnevice, ističe se u saopštenju organizatora.

Svetsku slavu postigli su filmom "Muzika za stan i šest bubnjara" (Music fot One Aparment and Six Drummers), koji je premijerno prikazan na Kanskom festivalu 2001. godine, a potom su usledile mnoge nagrade na prestižnim festivalima širom sveta.

Slika muzičkih terorista koji upadaju u tudje stanove kako bi održali koncert svirajući na nameštaju i kućnim uredjajima postala je njihov zaštitni znak.

Taj koncept razradili su svojim prvim dugometražnim filmom "Zvuk buke" (Sound of Noise, 2010), u kojem ceo grad postaje muzički instrument i prostor za terorisanje njegovih stanovnika.

Retrospektiva filmova švedskog rediteljskog para biće prikazana na 18. Festivalu evropskog filma na Paliću, koji se održava od 16. do 22. jula, a tokom manifestacije biće im uručena i nagrada.

Pogledajte još