Otvaranje pitanja granica na Kosovu opasno

VAŠINGTON/BEOGRAD, 8. juna 2011. (Beta) - Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Tomas Kantrimen izjavio je da je pitanje kosovskih granica već rešeno i da bi njegovo ponovno otvaranje bilo "opasan proces".

"Ponovno otvaranje tog pitanja danas nije realno. U stvari, to bi bio opasan proces jer nijedna granica u regionu ne prati etničke linije, kao što bi bilo nemoguće stvoriti etničke granice uopšte", rekao je Kantrimen u Vašingtonu na okruglom stolu posvećenom situaciji i preostalim problemima u regionu jugoistočne Evrope.

Kako prenosi Glas Amerike, on je kazao da to pitanje može da bude stvar unutrašnje politike Srbije, ali ne i pitanje koje treba da razmatra medjunarodna zajednica, niti je to, kako je rekao, "stvar dijaloga".

Učestvujući poslednji put na okruglom stolu na toj funkciji, Kantrimen je rekao da zastupa "optimističnu varijantu za Evropu", uključujući Balkan, u kojoj, kako je rekao, postoji veliki broj multietničkih država. "Uveren sam da Srbija može da uspe kao multietnička država u Evropskoj uniji, kao što sam uveren da će jednog dana Kosovo, Makedonija i ostale države u ovom regionu biti uspešne multietničke države unutar Unije", poručio je Kantrimen.

Pogledajte još