Na predlog zakona stiglo oko 130 amandamana

BEOGRAD, 8. juna 2011. (Beta) - U Skupštinu Srbije stiglo je oko 130 amandmana, i opozicije i vladajuće koalicije, na Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti, a većina stranaka tražila je da se preciziraju odredbe o izbornom jemstvu.

Amandmanima je zatraženo da se precizira visina jemstva koje se polaže pre izbora ako izborne liste planiraju da koriste sredstva iz budžeta. Srpska napredna stranka (SNS) zatražila je da se smanje sredstva koja iz budžete dobijaju političke stranke za redovan rad, tako da se za finansiranje političkih aktivnosti izdvoji 0,075 odsto umesto 0,15 odsto, kako je zakonom predvidjeno, kao i da se sredstva iz budžeta za finansiranje redovnog rada stranaka rasporedjuju srazmerno broju poslanika.

Brisanje odredbe po kojoj Agencija za borbu protiv korupcije može, posle kontrole finansijskih izveštaja političkih stranaka, da uputi zahtev Državnoj revizorskoj instituciji za obavljanje revizije tih izveštaja zatražili su SNS, Demokratska stranka Srbije (DSS) i poslanik Meho Omerović iz koalicije Za evropsku Srbiju.

Liberalno demokratska partija (LDP) je predložila da postoji mogućnost da politički subjekti u momentu kandidature, ukoliko ne žele, ne moraju da koriste sredstva koja se dodeljuju podnosiocima izbornih lista, ali da posle izbora mogu da ostvare pravo na onaj deo sredstava koji se dodeljuje izbornim listama koje su osvojile mandate.

Pogledajte još