Otiš'o je Belgija - ostala je tuga, uvek će te voleti Grobari sa juga

U vreme kada je delovao Nebojša Andrić navijačkim grupama se nije pridavao toliki značaj kao danas, niti je bilo ovakvog haosa kao danas. Belgija nije pripadao određenoj navijačkoj grupi "Grobara" već je na utakmice dolazio sa svojim prijateljima iz komšiluka. Sport je bila strast i ljubav, a ne mržnja.

U kasnijoj fazi, kako piše Jutarnji, Belgija se pridružio čuvenoj grobarskoj "kaznenoj ekspediciji", nastaloj početkom 80-ih, kada je na scenu stupila nova generacija navijača. Nadimak je, prema pričama starijih navijača, dobio zbog toga što su mu roditelji jedno vreme radili u Belgiji.

Smrt Nebojše Andrića potresla je navijačku scenu cele bivše Jugoslavije i svih onih koji znaju za čast u životu i u sportu. Očekivano, saučešće su izrazili navijači Partizana, ali pomalo neočekivana reakcija stigla je i od strane Delija koji su takođe izrazili žaljenje za gubitkom navijačke legende. Da stvar bude još zanimljivija, počast su odali i neki stariji pripadnici Torcide, ali i BBB-a (Bad Blue Boys-a).

Čak su Delije na svom forumu pokrenuli raspravu o Belgiji gde su mu iskazali poštovanje kao jednom od osnivača Grobara.

- Navijačka scena je izgubila legendu, a Grobari velikog drugara. Belgija je čovek koji je izazivao poštovanje ne samo u staroj Jugoslaviji nego širom Evrope. To je bilo drugačije vreme od današnjeg, navijači su živeli za klub. Belgija je uvek bio pozitivna ličnost, staložen, družio se sa svima, uvek pravedan, spreman da pomogne svakome. U tučama je uvek bio prvi, ispred svih - kazali su Grobari koji su došli da ga isprate poslednji put.

Uz Belgiju je vezano bezbroj priča i anegdota, a svakako će zauvek ostati zabeležena jedna njegova misao:

- Tih godina smo sa Zapada i Engleske voleli da imitiramo navijače. Klinci su imitirali Ramba ili Supermena. Mi smo bili realniji. Ne mogu da budem Supermen, ali mogu da bijem "cigane" (navijače Zvezde). Napraviš ekipu i to je bilo to!

Pogledajte još