Bez promena u viznom režimu za Balkan

0

BRISEL, 8. juna 2011. (Beta) – Evropska komisija je u polugodišnjem izveštaju o sprovodjenju slobodnog viznog režima Evropske unije za zemlje Zapadnog Balkana ocenila da je "važno što većina putnika iz tih zemalja dolazi u dobroj veri", dok samo mali broj lica, i to u preko 80 slučajeva Romi i etnički Albanci, zloupotrebljava tu povlasticu i neosnovano traži azil.

BRISEL, 8. juna 2011. (Beta) – Evropska komisija je u polugodišnjem izveštaju o sprovodjenju slobodnog viznog režima Evropske unije za zemlje Zapadnog Balkana ocenila da je „važno što većina putnika iz tih zemalja dolazi u dobroj veri“, dok samo mali broj lica, i to u preko 80 slučajeva Romi i etnički Albanci, zloupotrebljava tu povlasticu i neosnovano traži azil.

„Lažni azilanti“ mahom dolaze u Nemačku, Švedsku, Belgiju i u poslednje vreme u Luksemburg. Najviše ih stiže s juga Srbije i Makedonije, ali njihov broj je u prvim mesecima ove godine uglavnom bio isti, iako i dalje visok, navodi se u izveštaju, u koji je imala uvida agencija Beta, a koji će Komisija sutra u Luksemburgu podneti ministrima unutrašnjih poslova i pravosudnja EU.

Evropska komisija će ministrima EU podneti i predlog hitnog postupka za privremeno vraćanje viza onim državama Zapadnog Balkana iz kojih bi za poslednjih šest meseci broj „lažnih azilanata“ ili ilegalnih imigranata porastao za preko 50 odsto.

U polugodišnjem izveštaju se naglašava da zemlje Zapadnog Balkana moraju osnažiti reforme „da bi se očuvala i učvrstila dostignuća u dijalogu (s EU) o viznoj liberalizaciji“, što je bitno za ceo proces stabilizacije i pridruživanja regiona Uniji.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.