U Zvorniku počinju Kaimijini dani

ZVORNIK, 9. juna 2011. (Beta) - Izložbom slika Ilhane Ćatić, u Zvorniku će u četvrtak početi manifestacija "Kaimijini dani", koja kroz različite književne, scenske, muzičke, likovne i verske sadržaje afirmiše stvaralaštvo Bošnjaka na tom području.

Deveta po redu manifestacija će zvanično biti otvorena u petak 10. juna u 15 sati, kada će u Sali Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, biti predstavljeno 11. kolo bošnjačke književnosti u 100 knjiga.

Istog dana predvidjena je poseta književnika nekim školama u Zvorniku, a biće dodeljene nagrade "Hasan Kaimija" za 2011. godinu.

"Kaimijini dani" će biti završeni u nedelju 12. juna verskim duhovnim programom i narodnim veseljem u zvorničkom povratničkom naselju Kula grad.

Manifestacija je obnovljena 2004. godine, nakon 13 godina pauze. Prvi put je održana 1991. godine, povodom 300. godišnjice Kaimijine smrti, ali je već sledeće godine prekinuta zbog ratnih dešavanja.

Hasan Kaimija je bio pesnik, imam i narodni tribun, koji je zbog kritike vlasti prognan iz Sarajeva u Zvornik, gde je umro 1691.

Pogledajte još