Ne odustajemo od vojne neutralnosti

BEOGRAD, 9. juna 2011. (Beta) - Ministar odbrane Dragan Šutanovac odbacio je u četvrtak optužbe da održavanje Strategijske vojne konferencije NATO i partnerskih zemalja u Beogradu predstavlja odustajanje Srbije od proklamovane vojne neutralnosti.

Na svečanosti povodom otvaranja kancelarije za gradjane poslanika Demokratske stranke Konstantina Samofalova, Šutanovac je novinarima rekao da je prošli put takva konferencija organizovana u Finskoj, ali da ta zemlja nije postala članica NATO.

"To mišljenje i priželjkivanje teme koja bi se onda komentarisala u javnosti od onih kojih ne mogu da sami pokrenu neku pozitivnu temu naprosto ne stoji", rekao je on i dodao da mu je drago što se konferencija održava u svetlu prve zajedničke vojne vežbe zemalja NATO i Rusije.

Ministar je dodao da svaki dogadjaj u Srbiji ima i svoje kritičare i da pojedine stranke nemaju svoju politiku već žele da izvrgnu ruglu ono što se radi a što je dobro. On je rekao da će na konferenciju učestvovati načelnici generalštabova oko 60 vojski, od kojih je 28 u NATO, dok ostale zemlje to nisu.

Strategijska vojna konferencija za partnere, na kojoj će učestvovati predstavnici zemalja NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative za saradnju, biće održana u Beogradu od 13. do 15. juna.

Pogledajte još