Fiskalni savet dostavio analizu efekata decentralizacije

BEOGRAD, 9. juna 2011. (Beta) - Fiskalni savet Srbije dostavio je u četvrtak Vladi i Skupštini Srbije analizu efekata modela decentralizacije koji je predložila poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije (URS).

Ocena Fiskalnog saveta je da bi izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koju predlaže URS, uvećale deficit državnog budžeta za 1,1 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), odnosno za oko 40 milijardi dinara u 2012. godini.

"Predloženi model fiskalne decentralizacije nije fiskalno održiv, te bi njegovo usvajanje zahtevalo značajno fiskalno prilagodjavanje od 1,1 BDP-a na centralnom nivou države. U suprotnom, došlo bi do grubog kršenja fiskalnih pravila, dozvoljeni deficit u 2012. godini bi bio premašen za trećinu, što bi narušilo fiskalnu održivost i makroekonomsku stabilnost", ukazao je Fiskalni savet.

Prema oceni tog nezavisnog tela, predlog da 80 odsto prihoda od poreza na zarade pripadne lokalnim samoupravama nije utemeljen u modernoj fiskalnoj praksi, koja, kako je navedeno, preporučuje da porez na zarade dominantno pripada centralnom nivou vlasti.

Pogledajte još