Jeremić na ministarskom sastanku CEI u Trstu

BEOGRAD/TRST, 10. juna 2011. (Beta) - U Trstu se u petak održava sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI) kojim će predsedavati šef diplomatije Srbije, kao predsedavajuće CEI za 2011, Vuk Jeremić.

Na sastanku će, kako je najavljeno na sajtu CEI, učestvovati ministri spoljnih poslova svih bivših jugoslovenskih republika, kao i šefovi diplomatija Italije, Albanije, Belorusije, Češke, Madjarske, Moldavije i Ukrajine, dok će Austrija, Bugarska, Poljska i Rumunija biti predstavljene na nivou zamenika ministara.

Medju učesnicima su najavljeni i visoki predstavnici Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i generalni sekretari Jadransko-jonske inicijative, Crnomorske ekonomske saradnje i Saveta za regionalnu saradnju.

Kako je navedeno na sajtu CEI, u središtu pažnje ministarskog sastanka u Trstu biće dugoročna strategija za jačanje uloge CEI kao foruma za promovisanje političke, ekonomske, kulturne i naučne saradnje medju državama regiona.

CEI je osnovana u Budimpešti 11. novembra 1989. kao prvi forum za promovisanje regionalne saradnje medju zemljama Centralne i Istočne Evrope i danas okuplja 18 zemalja, od kojih su devet članice EU. Srbija, koja ove godine prvi put predsedava tom inicijativom, kao prioritete jednogodišnjeg predsedavanja navela je jačanje dobrosusedstva, saradnje, stabilnosti u regionu, kao i njegov ekonomski i socijalni razvoj.

Pogledajte još