Vujanović: Patrijarh Irinej vredja Crnogorce

0

PODGORICA, 11. juna 2011.(Beta) – Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenio je kao "zabrinjavajući" stav patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja o crnogorskoj naciji, odnosno o negiranju Crnogoraca kao nacije.

PODGORICA, 11. juna 2011.(Beta) – Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenio je kao „zabrinjavajući“ stav patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja o crnogorskoj naciji, odnosno o negiranju Crnogoraca kao nacije.

„Stav Irineja je zabrinjavajući. Irinej ne može da osporava crnogorsku naciju. Svako osporavanje je uvreda za Crnogorce“, rekao je Vujanović u petak u intervjuu podgoričkoj televiziji IN.

Vujanović je, u tom smislu, kritički govorio i o istim ili sličnim stavovima nekih srpskih akademika i istoričara, pri čemu je pomenuo Radoša Ljušića.

Prema rečima Vujanovića, očito je da se u Srbiji negiraju Crnogorci kao nacija, ali, kako je objasnio, ne treba Crna Gora, zbog toga, da ulazi u konfrontacije sa Srbijom. „Ta pitanja treba rešavati partnerstvom i bliskim odnosima sa Srbijom“, kazao je crnogorski predsednik.

Vujanović je, u tom kontekstu, ocenio da se u politici „dobro ne snalazi“ ni mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije, jer „produkuje loše poruke“.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.