Ceca u strahu od raka!

Podstaknuta pričama da zračenje mobilnih telefona može da izazove rak, Ceca se kako saznaje "Alo" požalila bliskim prijateljima da je zabrinuta zbog toga kako će nošenje elektronske narukvice uticati na njeno zdravlje.

Elektronska narukvica koju će nositi Ceca, srećom, ne proizvodi toliku količinu zračenja, ali dugotrajno nošenje ovog neobičnog asesoara ne utiče blagotvorno na organizam zbog magnetnog polja koje proizvode njegovi sastavni delovi, upozoravaju domaći stručnjaci za „Alo!“.

(old_image)

- Magnetno zračenje je neuporedivo slabije od elektromagnetnog iz mobilnog telefona i u nekim slučajevima može čak i pozitivno delovati na organizam. Međutim, dugotrajno nošenje magneta na jednom mestu na telu nije blagotvorno i ja to ne bih preporučivao - objašnjava Dušan Janjić, diplomirani elektroinženjer i potpredsednik Udruženja komplementarne medicine i ekologije Srbije ‚‘Nikola Tesla internacional‘‘.

Kako funkcioniše elektronska narukvica?

Elektronska narukvica opremljena je predajnikom i kači se oko zgloba ruke ili noge. Predajnik emituje redovne signale prijemniku instaliranom u određenim prostorijama, koji prenosi signal preko telefonske linije ka spoljnjem kontrolnom centru. Ukoliko prijemnik detektuje prekid signala usled nekog kvara u sistemu ili kršenja uslova kućnog pritvora, odmah prenosi upozorenje kontrolnom centru.

Magnetni nakit

Mada naučnici tvrde da magnetna energija ništa ne leči, ali stavlja u ravnotežu energiju tela i tako pomaže organizmu da se sam izleči uz odgovarajuću ishranu, na tržištu su se pojavili razni proizvođači magnetnog nakita tvrdeći da su lekoviti. Otud veliki izbor magnetnih ogrlica, privezaka, naušnica i narukvica. Ali, i trgovci upozoravaju da taj nakit neretko izaziva mučninu, jači rad srca ili pojavu bola na nekom mestu, zbog čega savetuju da se nakit nosi samo povremeno dok se cirkulacija ne stabilizuje.

Kao autor knjige „Istine i zablude o zračenjima“, Janjić se nada da je posledice nošenja elektronske rukavice neko proveravao.

Njegov kolega iz udruženja, radiestezista Nikola Hrkalović, upozorava da bi dugotrajno nošenje elektronske narukvice moglo da izazove razne probleme.

- U zavisnosti od snage magnetnog polja i stanja ljudskog organizma, može da izazove osip, utiče na krvotok, rad srca, poremećaj pritiska… Ne treba se sa tim igrati - poručio je Hrkalović.

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, međutim, smatraju da je nošenje elektronske narukvice bezbedno, s obzirom na to da je naprava godinama u upotrebi širom sveta.
- Narukvica ima samo bateriju koja traje tri godine, a proizvođač je njeno dejstvo sigurno ispitao - kažu u Upravi.

Elektronska narukvica koju će nositi osuđenica Ceca je komforna i vodootporna, a proizvela ju je izraelska kompanija koja tim proizvodima pokriva dve trećine sveta.

Pogledajte još