Retko viđena dela na izložbi

0

Stotinak umetničkih dela Mikelandjela, Pikasa, Monea i drugih majstora koja su retko ili nikada javno izlagana, predstavljena su u sedištu Kristija u Londonu pred aukciju na kojoj će dobiti nove vlasnike.

„Ovo nije predstavljanje pred aukciju, ovo je širokoj javnosti namenjena izložba“ radova iz privatnih kolekcija, kazao je Jusi Pilkanen, koji je u Kristiju zadužen za Evropu, Bliski istok, Rusiju i Indiju. Medju radovima izloženim do srede je Mikelandjelov „muški akt s ledja“, jedna od 24 skica koje je umetnik uradio za fresku „Bitka za Kašinu“ koju nikada nije naslikao. Ta skica, čija je vrednost procenjena na sumu izmedju tri miliona i pet miliona funti do sada je samo jednom bila javno izložena.

Tu su i 17 miliona funti vredni Moneovi „Beli lokvanji“, jedna od slika iz čuvene serije radova koje je francuski impresionista posvetio tim vodenim biljkama, kao i dva Pikasova rada, „Usnula devojka“ i portret Dore Mar. Kristi će većinu izloženih dela, čija je ukupna vrednost procenjena na više od 250 miliona funti, ponuditi na aukciji u naredne četiri sedmice.

LONDON, 14. juna 2011. (Beta-AFP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.