Digitalizacija uz male troškove

BEOGRAD, 14. jun 2011 - Stvoreni su prvi preduslovi i nabavljena oprema za prelazak na digitalno emitovanje iz IPA pretpristupnih fondova EU, koja bi narednih dana trebalo da bude smeštena u Srbiji, rekao je Marković na predstavljanju rezultata rada njegovog ministarstva za prva tri meseca, od kako je imenovan na tu funkciju.

Prema njegovim rečima, proces digitalizacije neće zahtevati veliku dodatnu edukaciju građana, jer će za one koji koriste usluge kablovske tehnologije, neophodne izmene, umesto njih, uraditi njihovi kablovski operateri.

Za građane, koji bi želeli odmah u aprilu iduće godine da pređu na digitalni program, trebalo bi da izdvoje od 100 do 1.000 dinara za dekoder digitalnog signala, a vremenom će taj iznos biti i manji, rekao je Marković.

Prema njegovoj preporuci, ne bi trebalo žuriti, zbog toga što će u roku predviđenom za digitalizaciju, biti ostavljeno i vreme paralelnog korišćenja i analognog signala, dok se sva domaćinstva ne prilagode novim uslovima- digitalizacije.

Posle tri meseca na čelu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, Marković je istakao da je budžet mali i da je novca nedovoljno, ali da to nije izgovor da se započeti poslovi ne završe.

On je ukazao da je počela javna rasprava o Nacrtu Medijske sterategije, koji je Ministarstvo uradilo zajedno sa ekspertima šest novinarskih udruženja.

Posle javne rasprave od mesec dana u nekoliko gradova Srbije, trebalo bi najzad da bude doneta prva Medijska strategija u Srbiji.

Kao postignuća Ministarstva Marković je naveo da je završena rekonstrukcija Narodne biblioteke Srbije u koju je ukupno uloženo 430 milona dinara, kao i Jugoslovenska kinoteka, za koju je izdvojeno 478 miliona dinara.

Za rekonstrukciju Narodnog muzeja u Beogradu uplaćena je prva rata od 10 miliona dinara, rekao je ministar, a druga od 13 miliona dinara će biti uplaćena do kraja juna.

Komisija za Glavni projekat rekonstrukcije muzeja primila je 13. juna ponude za izradu projekta, čime je počela realizacija rekonstrukcije nacionalnog muzeja, navedeno je u rezultatima rada Ministarstva.

Sledi potpisivanje ugovora sa arhitektom, a potom nastavak rada na projektnoj dokumentaciji.

Takođe, u ovoj godini Ministarstvo kulture Srbije izdvojilo je 60 miliona dinara za obnovu manastira Hilandar, od čega je oko 29 miliona dinara za završetak grubih radova i pokrivanje zapadnog krila Velkiog konaka.

Od završenih projekata, Marković je naveo Vizitorski centar Lepenski vir i najavio njegovo otvaranje za 25. jun.
(FoNet)

Pogledajte još