Filip Gordon u Beogradu

BEOGRAD, 15. juna 2011. (Beta) - Pomoćnik američke državne sekretarke za evropska i evroazijska pitanja Filip Gordon u sredu dolazi u Srbiju u okviru posete zemljama regiona.

Kako je najavilo ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Gordon će razgovarati sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem, ali nakon tog susreta neće biti izjava za novinare.

Američki zvaničnik dolazi u ovu posetu da bi, kako je najavio Stejt department, "naglasio podršku SAD svim zemljama Zapadnog Balkana u izgradnji naprednih, miroljubivih i demokratskih društava koja nastoje da zauzmu mesta koja im pripadaju kao punopravnim članicama evropske i evroatlantske zajednice".

U maju 2010, u intervjuu agenciji Beta, Gordon je rekao da se SAD protive podeli Kosova koje priznaju kao suverenu i nezavisnu državu, ali da "može i mora biti napora da dve zemlje (Srbija i Kosovo) reše teška praktična pitanja".

On je tada rekao i da je evropska integracija Srbije i čitavog Balkana "strateški cilj administracije Baraka Obame", ali da smatra da će "put Srbije ka članstvu u EU zahtevati da Srbija reši situaciju sa Kosovom".

Pogledajte još