Smanjen spoljni dug Srbije

BEOGRAD, 15. juna 2011. (Beta) - Na kraju marta spoljni dug Srbije je bio 22,7 milijardi evra, za 1,1 milijardu manji nego na kraju prošle godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

U prvom ovogodišnjem kvartalu smanjen je spoljni dug kako javnog, tako i privatnog sektora i to javnog za 215,8 miliona evra a privatnog za 898,8 miliona, pre svega po osnovu smanjenja kratkoročnog duga domaćih banaka za 694,3 miliona.

Smanjenje spoljnog duga po osnovu apresijacije evra u odnosu na ostale valute zastupljene u dugu bilo je 255 miliona evra, navodi se u analizi koju je objavila NBS.

U valutnoj strukturi spoljnog duga evro ima najveće učešće, od 76,2 odsto, učešće dolara je deset odsto, specijalnih prava vučenja 8,4 odsto, švajcarskog franka 4,6 odsto a preostalo se odnosi na ostale valute.

Gledano prema ročnosti, smanjeno je učešće kratkoročnog duga na 4,9 odsto na kraju marta sa 7,7 odsto na kraju prethodne godine što je, kako se navodi u izveštju, rezultat znatnog smanjenja kratkoročnog duga banaka.

Pogledajte još