Unaprediti protivgradnu zaštitu

BEOGRAD, 16. juna 2011. (Beta) - Efikasnost protivgradne zaštite u Srbiji je dvostruko manja nego u EU, rečeno je u četvrtak prilikom predstavljanja studije o uticaju vremena na poljoprivredu i modalitetima protivgradne zaštite.

Srpski protovgradni sistem smanjuje učestalost pojave grada do 20 odsto, a prosek EU je oko 50 procenata, kažu stručnjaci.

"Cilj studije, koju je uradila Američka organizacija za medjunarodni razvoj (USAID), je da doprinese opštem napretku poljoprivrede Srbije i povećanju njene konkurentnosti", rekao je profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Ivan Gržetić u Privredoj komori Srbije. Istakao je da se do danas nije promenilo učešće privrednih sektora zavisnih od vremenskih uslova u bruto domaćem proizvodu Srbije, koje je 2005. bilo 47,1 odsto.

Direktor USAID Luis Faro kazao je da je cilj studija analiza sistema protivgradne odbrane u Srbiji i predlaganje mogućnosti za ulaganje u efikasniju protivgradnu zaštitu.

U studiji se uz preporuke navodi da je Srbija jedina zemlja sveta koja protivgradnu zaštitu finasira u potpunosti iz budžeta - sa 10 miliona evra prosečno godišnje, dok bi, prema izveštajima nadležnih, to trebalo da bude 3,5 miliona evra.

Pogledajte još