Rod žita bio mnogo veći od iskazanog?

BEOGRAD, 16. juna 2011. (Beta) - Direktor udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković izjavio je u četvrtak da procene bilansa pšenice nisu bile dobre, zbog čega se postavlja pitanje da li je trebalo uvoditi tromesečnu zabranu izvoza žita iz Srbije, koja prestaje da važi u četvrtak.

Saković je agenciji Beta kazao da za sve one koji se bave proizvodnjom i prometom pšenice predstavlja iznenadjenje trenutni bilans prelaznih zaliha, koje je popisom u silosima uradilo Ministarstvo poljoprivrede i koje, kako je saopštio ministar Dušan Petrović, iznose više od 300.000 tona.

"To pokazuje da je prošlogodišnji ", rekao je on i dodao da to dovodi u pitanje i tačan broj hektara koji su posejani pšenicom.

Saković je kazao da taj primer pokazuje da je došlo vreme da se nadležni pozabave statistikom setvenih površina, što bi, kako je naveo, najbolje bilo rešiti iznajmljivanjem satelita koji bi utvrdio koliko je zaista posejano žita, kukuruza ili drugih poljoprivrednih kultura.

Prema podacima Udruženja "Žita Srbije", ovogodišnji rod pšenice u Srbiji procenjuje se na oko dva miliona tona, što bi bilo dovoljno za domaće potrebe, ali i za izvoz.

Pogledajte još