Rusi, Grci i Kinezi su nam prijatelji

0

Građani Srbije kao prijateljske zemlje i dalje vide Rusiju i Grčku, a nova na listi je Kina, dok su im najveći neprijatelji Amerikanci i Albanci, pokazuje nedavno sprovedeno istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, piše danas Blic.

Zanimljivo je, navodi list, da epitet prijatelja po njima nije zaslužila nijedna druga članica Evropske unije, dok se zemlje koje su nekad bile na vrhu liste neprijateljskih država poput Hrvatske i BiH danas gotovo i ne pominju.

Rusija i Grčka su aktivno ispoljavale podršku Srbiji u teškim situacijama koje su nas zadesile, kao, na primer, tokom bombardovanja. Interesantno da je u ovaj klub odnedavno svrstana i udaljena Kina, rekla je direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović.

Iako je zajednički imenitelj za sve tri države da nisu priznale Kosovo, Stojanović pretpostavlja da je izbor Kine pre rezultat divljenja ekonomskom i spoljnopolitičkom jačanju ove zemlje i njenom prerastanje u vodeću svetsku silu.

Verujem da je izbor ove države za jednog od tri najveća prijatelja više odraz naše želje da nam budu prijatelji, nego njihove nesporne naklonosti prema Srbiji, smatra Stojanović.

BEOGRAD, 20. jun 2011. (FoNet)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.