Dominacija SD Partizan u srpskom sportu

U osam kolektivnih sportova Partizan je osvojio ukupno 17 trofeja - sedam titula nacionalnog prvaka, šest u nacionalnom kupu i tri u međunarodnim takmičenjima, uključujući jednu titulu prvaka Evrope.

Taj bilans može da bude i poboljšan, jer tek predstoje ekipna takmičenja u rvanju, karateu, džudou i tenisu, u sportovima u kojima Partizan ima dugu i uspešnu tradiciju.

Prvaci države
postali su fudbaleri, košarkaši, vaterpolististi, košarkašice, rukometaši, odbojkaši i hokejaši.

Domaći kup
pripao je fudbalerima, vaterpolistima, košarkašima i košarkašicama, ragbistima i rvačima.

Sportisti iz fudbalskog, vaterpolo, košarkaškog muškog i ženskog kluba, osvojili su "duple krune".

Vaterpolisti, košarkaši i hokejaši, pored pobeda u domaćim ligama, trijumfovali su i u međunarodnim takmičenjima Evrointer ligi, Slohokej i NBL ligi.

Najveći uspeh ostvarili su vaterpolisti, koji su, pored trijumfa u oba domaća takmičenja i u Evrointer ligi, osvojili i titulu prvaka Evrope.

Košarkaški klubovi Partizana, muški i ženski, su jedine sekcije Sportskog društva koje su "crno-belima" donele trofeje u obe konkurencije.

Partizanova porodica trenutno ima 23 aktivna kluba i po tome Partizan spada u najveća slična društva u ovom delu Evrope, pa i sveta.

U šezdesetšestogodišnjoj istoriji, klubovi iz SD Partizan osvojili su više od 450 titula državnih prvaka i pobednika nacionalnog kupa, a perjanica je svakako vaterpolo klub, koji je nedavno osvojio sedmu titulu prvaka Evrope.

Pored vaterpolista, titule prvaka Evrope osvajali su šahisti tri puta, karatisti dva puta i košarkaši i rvači po jednom.

Koliko su Partizanovi sportisti u protekloj sezoni bili dominantni, vidi se i iz podatka da su svi ostali srpski klubovi u ekipnim sportovima osvojili ukupno osam trofeja.

Odbojkašice Crvene zvezde
su osvojile duplu krunu, rukometašima Vojvodine pripao je kup, Zaječarke su osvojile prvenstvo u ženskom rukometu, dok je odbojkašima Zvezde pripao pehar pobednika kupa.

Stonoteniseri zrenjaninskog Banata bili su najbolji u ekipnom delu državnog prvenstva, dok je u konkurenciji stonoteniserki pobedila Senta. U kuglanju je titula pripala "Poštanskoj štedionici" iz Beograda.

BEOGRAD, (FoNet)

Pogledajte još