Na Van Gogovom Autoportretu njegov brat Teo

HAG, 22. juna 2011. (Beta-AFP) - Čuveni "Autoportret" Vinsenta Van Goga zapravo je portret njegovog brata Tea, pokazalo je istraživanje eksperata Muzeja Van Gog iz Amsterdama.

"Prema opšte prihvaćenom mišljenju, Van Gog nikada nije naslikao svog brata Tea, od koga je zavisio", navodi se u saopštenju muzeja. Medjutim, eksperti tog muzeja sada smatraju da je na slici iz 1887, na kojoj je muškarac sa šeširom svetle boje odeven u tamno plavi kaput, prikazan Teo, pet godina mladji od holandskog majstora.

"Taj zaključak zasnovan je na razlikama izmedju dva brata", piše u saopštenju muzeja, u kojem se precizira da je reč o boji brade i obliku uha. "Oblik i boja Teove brade, koja je više oker nego crvena, takodje je indikacija", kao i "boja očiju i stil odevanja, koji idu u prilog ovog novog pristupa", navodi muzej. Muzejski eksperti tvrde i da portret odgovara Teovim fotografijama. Teo van Gog umro je šest meseci nakon što se njegov brat u julu 1890. ubio u francuskom gradu Overu, u 38. godini.

Pogledajte još