Vakcina plaćena dvostruko skuplje

List navodi da je GSK vodila pregovore sa Ministarstvom zdravlja i dostavila ponudu, uz uslov da se potpiše ugovor o poverljivosti.

Reč je o uobičajenom dokumentu u farmaceutskoj industriji u kome se tokom pregovora od učesnika traži da neće objaviti nijednu informaciju bez prethodne saglasnosti kompanije.

Ministarstvo zdravlja potpisalo je ugovor o poverljivosti i dalji razgovori odnosili su se na pitanja procedure, da li je potrebno da vakcina bude registrovana u zemlji. Ministar zdravlja u to vreme bio je Tomica Milosavljević.

Preokret je nastao kada je početkom novembra 2009. odlučeno da RZZO umesto Ministarstva zdravlja sprovede kupovinu vakcina za potrebe osiguranika.

Prema uslovima tendera, proizvođač nije mogao direktno da učestvuje, nego preko lokalnog distributera. Kako je prema pravilima GSK jedino njihova kompanija u inostranstvu - predstavništvo ovlašćeno da daje ponude i zaključuje ugovore, ta kuća je pokušala da "uđe u tender" i zatražila je da i RZZO potpiše ugovor o poverljivosti. Taj zahtev je odbijen, a GSK odustaje od učešća na tenderu.

"Sve se svodi na to kako se pišu uslovi tendera. Uslovi su bili takvi da nijedna ozbiljna kompanija ne učestvuje", izjavio je sagovornik Danasa. I ostali ponuđači diskvalifikovani su iz formalnih razloga.

Eliminisana je i ponuda beogradskog Torlaka. Uvoznik Novartisove vakcine bila je Jugohemija Miroslava Miškovića koja je, prema tvrdnjama zvaničnika, jedina ispunila uslove tendera. Kasnije se ispostavilo da je bilo više posrednika.

Cena vakcine dogovorena na tenderu bila je gotovo duplo viša u odnosu na cenu koju je, bez posrednika, nudio britanski proizvođač.

Da je kupovinom vakcine protiv pandemijskog gripa po ceni od 799 dinara krajem 2009. država oštećena najmanje za 1,5 miliona evra ustanovila je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala.

BEOGRAD, 23. jun 2011. (FoNet)

Pogledajte još