Vimbldon: Avantura od 1.500 evra

Da biste došli na Vimbldon kao navijač i uživo podržali naše najbolje tenisere u jednom od mečeva druge nedelje grend slema, neophodno je da uz sebe imate jedan od dva faktora: mnogo novca ili ludu sreću.

Ako ni prvi ni drugi aspekt nisu, obično, vaši saveznici, onda je možda najbolji savet da ni ne pokušavate da pređete Lamanš, već da gledate Noleta i drugare udobno zavaljeni u fotelju porodičnog doma ili u jednom od lokalnih kafića.

Ulaznice za finale 10. 000 evra
I na Vimbldonu ima tapkaroša. I to toliko veštih da policija bezuspešno pokušava da im uđe u trag. Međutim, ako uspete da ih pronađete, kod njih možete da pazarite ulaznice za sve dane. Najskuplja je, očekivano, ona za finale u muškoj konkurenciji koja dostiže cenu od neverovatnih 8.500 funti ili 10.000 evra!?

Razlozi za ovako nešto su sasvim jasni, ali krenimo redom, i to najpre sa finansijama. Prvo, prosečnom srpskom ljubitelju tenisa koji želi da uživo oseti atmosferu "Ol ingland kluba“, i to ne polufinala ili finala, već, recimo četvrtog kola, potrebna je povratna avionska karta za London, koja, trenutno, ne postoji u "Jatovom“ aranžmanu, jer su sve rasprodate za drugu nedelju londonskog grend slema. Ali, pod uslovom da je ona ranije rezervisana, ili da se ide preko druge firme, cena je u proseku 40.000 dinara. Dakle, jedna prosečna plata, pa i više od toga.

Dalje, potrebna je i britanska viza, za čije izdavanje je potrebno da prođe barem dve nedelje, koliko traje procedura ambasade Ujedinjenog Kraljevstva. Ona košta 9.200 dinara.

Kada nabavite kartu i dobijete viziran pasoš, potrebna je i rezervacija jednog od londonskih hotela, koji su papreno skupi, posebno u vreme trajanja teniskog turnira. Tako preko sajta "buking“, najpoznatijeg servera za rezervisanje soba u inostranstvu, može da se vidi da je najjeftiniji smeštaj, u pristojno dalekoj udaljenosti od Vimbldona, 12.000 dinara pa naviše za noćenje bez doručka. Pretpostavka je da ćete ostati barem par dana u Londonu, jer kiša može da padne pa da se meč pomeri za 24 časa - dakle minimum će vas hotel koštati 24.000 dinara.

Na sve ovo, treba dodati i cenu ulaznice za tenis. Ona je "prava sitnica“ - za mečeve četvrtog kola, na terenu broj 1, gde se očekuje da će igrati neko od naših igrača, košta 597 funti, ili 67.000 dinara, a može da se nabavi preko specijalizovanih sajtova za prodaju karata.

Naravno, potrebno je i da nešto pojedete i popijete tokom boravka na Vimbldonu, kao i da kupite sebi i dragim ljudima neki od suvenira, što takođe nije nimalo jeftino. Sve ukupno, kada se podvuče crta na računu, za dva dana boravka u Londonu i gledanje jednog od teniskih mečeva, dođe se do 150.000 dinara, ili 1.500 evra.

Svaki igrač dobija po 20 karata
Postoji i znatno lakši i brži način da se dođe do karata, a to je da lično poznajete nekog od igrača ili članove njihove porodice, koji dobijaju po 20 ulaznica od organizatora svakog dana kada imaju mečeve. I da vam oni daju jednu od istih, što nije jednostavno, jer imaju barem 100 molbi sa svih strana.

Sa druge strane, sve to može da se izbegne ako imate gore pomenutu ludu sreću. Pa tako možete da nađete povoljan let preko "Viz era“, saznate da imate rodbinu ili prijatelje u Londonu, koji će vas primiti na nekoliko dana, i po dolasku pred kapije "Ol ingland kluba“ stanete u red za kupovinu ulaznica za meč i čekate. Posle nekoliko sati čekanja dobićete priznanicu sa kojom dobijate pravo na novo čekanje - ovog puta u redu za kartu. Prethodno ste morali da zaslužite tu privilegiju.

To je standardna procedura, jer postoji ogroman broj onih koji bi da se domognu ulaznica, pa su Englezi smislili način kako da prorede gužve i uvedu kakav-takav sistem.

Tek, sa priznanicom se potom provodi cela noć u parkiću preko puta kompleksa. Kada vas posle sedam sati stajanja neko iza vas mune u bubreg, to je znak da je vreme da se probudite i da je došao red na vas. Onda samo izvadite novčanicu sa znakom kraljice Elizabete i karta je vaša.

I još neka neko kaže da odlazak za prosečnog Srbina na Vimbldon nije avantura.

Izvor: www.novosti.rs

Pogledajte još