Sporazum s Hrvatskom do kraja godine

Kako se navodi u usvojenim zaključcima zasedanja, u koje je agencija Beta imala uvid, vođe EU "pozivaju na dovršetak pregovora o članstvu s Hrvatskom do kraja juna 2011", na temelju ocena Evropske komisije, "s ciljem da se Ugovor o članstvu potpiše pre kraja godine".

Lideri EU, takođe, pozdravljaju nedavno hapšenje i izručenje Haškom tribunalu optuženog Ratka Mladića kao "povoljnu etapu za međunarodnu pravdu, ali i u sklopu evropske perspektive Srbije".

U zaključcima susreta na vrhu EU se naglašava nužnost da Hrvatska, druga država bivše Jugoslavije nakon Slovenije koja će ući u EU, nastavi sa "reformama, posebno u oblasti pravosuđa i temeljnih prava".

Zato će Hrvatska biti pod "specifičnim nadzorom", odnosno kako je to ranije objasnio evropski komesar za proširenje Štefan File, svakih šest meseci proveravaće se kako ona sprovodi preuzete obaveze.

Hrvatska je prva zemlja u postupku proširenja kojoj EU na kraju pregovora nije jasno predočila i datum ulaska u članstvo, a čije će dalje reforme dotad biti i pod posebnom "prismotrom".

BRISEL, 24. juna 2011. (Beta)

Pogledajte još