Napredak dogovora oko Nagorno Karabaha

Bela kuća je saopštila da je predsednik SAD Barak Obama razgovarao telefonom sa predsednicima dve zemlje i pozvao ih da iskoriste ovaj "odlučujući korak".

Rusko Ministarstvo inostranih poslova uputilo je poruku predsednicima Sargsjanu i Alijevu da Moskva računa da će postići dogovor "u interesu mira, prosperiteta i razvoja čitavog regiona", prenosi AP.

Ambasador Robert Bratke, američki diplomata uključen u međunarodne napore da se pronađe mirno rešenje sukoba, opisao je razgovore lidera Jermenije i Arerbejdžana kao "verovatno najvažniju tačku u procesu od 2001. godine".

Bratke je na brifingu u američkoj ambasadi u Moskvi rekao da su Amerikanci i Rusi naporno radili u tesnoj koordinaciji kako bi došlo do napretka u rešavanju spora između Jermenije i Azerbejdžana.

"Sada je pitanje da li dve strane imaju političku volju da donesu odluku i prihvate principe, a zatim pređu na sledeću fazu, a to je da transformišu ove principe u detalje konačnog mirovnog sporazuma", rekao je Bratke

Nagorno Karabah, etnička jermenska enklava unutar Azerbejdžana je, kako podseća AP, pod kontrolom jermenske vojnika i etničkih jermenskih snaga od kada su dve bivše sovjetske republike vodile rat oko teritorije u ranim devedesetim godinama.

Razgovori o rešavanju konačnog statusa Nagorno Karabaha traju duže od jedne decenije, sa malo rezultata.

MOSKVA, 24. jun 2011. (FoNet)

Pogledajte još