Srbija treba da vodi odgovornu fiskalnu politiku

MOKRA GORA, 25. juna 2011. (Beta) - Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik izjavio je u subotu da Srbija treba da vodi odgovornu fiskalnu politiku.

On je na letnjem "Vivaldi forumu" na Mokroj Gori rekao da Srbija u narednim godinama treba da uvede pravilnik o ograničenju budžetskog deficita i da povede računa o nivou javnog duga.

Lisovolik je ocenio da predstojeći proces restitucije ne bi trebalo da ugrozi fiskalnu poziciju Srbije, ističući da bi restitucija trebalo da se sprovede na fiskalno odgovoran način i podsetio da je javni dug Srbije ograničen na 55 odsto bruto društvenog proizvoda.

Pored pridržavanja fiskalnih pravilima Srbija treba da unapredi efikasnost vlade, kako defiicit ne bi izmakao kontroli, rekao je on.

Lisovolik je rekao da je potrebno izvršiti privatizaciju javnih preduzeća, ubrzati ukidanje nepotrebnih propisa, reformisati tržište rada i ukloniti prepreke za korišćenje gradjevinskog zemljišta, čime bi se unapredila poslovna klima u Srbiji.

Govoreći o reformama koje Vlada Srbije nije sprovela on je naveo racionalizaciju zdravstva i obrazovanja koje još niču počele.

Pogledajte još