Čolićev troiposatni spektakl na Ušću

BEOGRAD, 26. juna 2011. (Beta) - Zdravko Čolić, jedna od najvećih zvezda jugoslovenske pop muzike, održao je u subotu uveče trijumfalan koncert na beogradskom Ušću koji je trajao tri sata i dvadeset minuta i koji je, prema procenama policije na terenu, videlo oko 100.000 ljudi.

Čolić (60), koji je ovim nastupom proslavio četiri decenije na sceni, izašao je pred publiku u 21.30 i uz buru odobravanja zapevao "Sinoć nisi bila tu", pesmu koja mu je 1972. godine, nakon pobede na festivalu "Vaš šlager sezone" u Sarajevu postala prvi hit.

Posle sigurnog izvodjenja ove pesme Kemala Montena, Čolić je pozdravio publiku iz Beograda, drugih gradova Srbije i iz regiona, to jest bivših jugoslovenskih republika.

"Imao sam veliku želju da pevam na Ušću", rekao je pevač koji je počev od 1978. godine napravio nekoliko velikih koncerata na stadionu beogradske Crvene zvezde, svaki put put pred najmanje 70.000 ljudi.

"Biće ovo letnji koncert, a i Bog nas je pogledao", dodao je Čolić, osvrćući se na najavljenu kišu, koja je, medjutim, izostala.

Tokom nastupa, Čolić je pevao pesme iz svih perioda karijere - od šlagerskih početaka, preko mejnstrim popa s kojima je krajem sedamdesetih prošlog veka stekao najveću slavu, do pop-folka iz poslednjih dvadesetak godina.

Tokom prvih sat vremena, Čolićev repertoar se uglavnom sastojao od pesama iz sedamdesetih i osamdesetih godina, pa je publika mogla da čuje "Produži dalje", "Živiš u oblacima", "Pisaću joj pisma duga", "Zbog tebe", "Kristinu". "Ostani", "Malo pojačaj radio" itd.

Potom se naglasak pomerio na pesme sa poznijih albuma: "Kad pogledaš me preko ramena", "Čija je ono zvijezda", "Ljubavnici", "Okano" i "Javi se", izmedju kojih je ubacivao jugoslovenske megahitove poput "Pjevam danju pjevam noću", "Glavo luda", "Stanica Podlugovi", "Zagrli me", a u finišu regularnog dela koncerta nanizale su se "Pusti modu", "Madjarica", "Ružica" i "Čaje šukarije".

Usledio je višestruki bis, koji je Čolić počeo sa "Zvao sam je Emili", nastavio ga sa obradom Djordja Balaševića "Svadbarski sokak" i drugim pesmama, da bi u završnici zapevao "April u Beogradu" (1975) i nakon predstavljanja dugogodišnjeg saradnika Kornelija Kovača nastup završio sa "Ti si mi u krvi".

Ova balada, koja potiče sa istoimenog albuma iz 1985. godine, bila je možda i vrhunac koncerta, a sa njenim poslednjim taktovima na nebu se rasvetao raskošni vatromet.

Elegantno obučeni Čolić bio je u punoj formi, kako pevački tako i fizički: išao je bez napora u visoke registre i trčao po bini, mada je na sredini koncerta uzeo 20 minuta pauze, tokom koje su publiku zabavljali bubnjari Dragoljuba Djuričića i kan-kan igračice.

Koncert je u svakom pogledu bio spektakl, sa raskošnom scenografijom, grupom plesačica koja je često menjala kostime, simfonijskim orkestrom i desetinama ogromnih balona u vazduhu od kojih se jedan "prošetao" po rukama publike - značajnim delom ženske, od koje je Čolić, tokom izvodjenja "Zagrli me", dobio buket cveća.

Deo publike bez karata pratio je koncert sa Bulevara Nikole Tesle, koji je bio zatvoren za saobraćaj, a Radiotelevizija Srbije je Čolićev nastup prenosila uživo.

Ulaženje i izlaženje sa koncertnog prostora prošlo je bez većih problema, uz dobru organizaciju i pod budnim okom obezbedjenja.

Pogledajte još