Policijski sindikat pozvao nadležne da utvrde istinu

BEOGRAD, 26. juna 2011. (Beta) - Sindikat srpske policije saopštio je u nedelju, povodom snimka objavljenog na mreži "Jutjub" pod nazivom "Iživljavanje nad romskim mladićem", da je i laiku jasno da je policajac na snimku prekoračio ovlašćenja i da se ponaša nasilnički i brutalno i pozvao nadležne da utvrde istinu o tom slučaju.

"Ako se dokaže krivica, odgovorni se moraju propisno kazniti. Ovakve i slične scene nasilja koje se povremeno mogu videti na društvenim mrežama i medijima, mogu doneti veliku štetu ugledu Ministarstva, policije i pojedinaca", navodi se u saopštenju.

Sindikat je podsetio da je upotreba fizičke slike dozvoljena samo onda kada policajac mora da odbije napad ili savlada otpor neke osobe, i tada uz nanošenje najmanje štetnih posledica.

U saopštenju se navodi da je sindikat više puta obaveštavao javnost i ministarstvo da je policijski posao napet i stresan, da su policajci zaokupljeni ličnim i egzistncijalnim problemima, a da policajci, koji su u velikom broju veterani iz ratova, nemaju mogućnosti da reše probleme koje imaju jer u policijskim upravama nema lekara s kojim bi mogli popričati.

Pogledajte još