Srbija pobednik Svetske lige

To je Srbiji ukupno peta titula u Svetskoj ligi, a još jednu je 2005. godine osvojila reprezentacija Srbije i Crne Gore.

Pored olimpijske vize, koju je reprezentacija Srbije večeras obezbedila, našem nacionalnom vaterpolo savezu je pripala nagrada od 100.000 dolara.

Finalna utakmica je, kao što se i očekivalo, bila veoma neizvesna do poslednjeg trenutka. Italijani su imali poslednji napad, a u poslednjih devet sekundi i igrača više, ali je Slobodan Soro dve sekunde pre kraja odbranio udarac Filjolija.

Reprezentacija Srbije je u najvećem delu susreta bila u vođstvu, ali je samo na početku imala dva gola prednosti. Italijani su vodili samo jednom, početkom treće četvrtine, kada su sa dva uzastopna pogotka stigli do 4:3.

U poslednjoj četvrtini vaterpolisti Srbije su dva puta vodili, domaćini dva puta stizali, a odluka je pala dva i po minuta pre kraja, kada je Filip Filipović postigao svoj treći, a osmi gol za našu reprezentaciju.

Kao i mnogo puta do sada, presudila je izvanredna igra reprezentacije Srbije u odbrani. Italijani su, istina, postigli nekoliko golova iz igre sa distance, ali su u situacijama sa igračem više bili potpuno nemoćni. Iz devet takvih napada samo jednm su savladali Sora i zbog toga su izgubili.

Zahvaljujući ovom uspehu, reprezentacija Srbije će na prvenstvo sveta u Šangaju otići mnogo rasterećenija od svojih najvećih rivala, koji će morati da se bore za trofej, ali i za olimpijsku vizu.

Samo prve tri selekcije sa šampionata sveta igraće naredne godine u Londonu, pa je jasno da na olimpijskom turniru neće biti mesta za neku od vodećih svetskih selekcija. Crna Gora, Hrvatska, Italija, Mađarska, Španija i SAD vodiće žestoku borbu za plasman na Olimpijske igre i to će biti šansa za naš tim da i u Šangaju, gde će braniti titulu, ostvari dobar rezultat.

Utakmica je odigrana na bazenu Paolo Kostoli pred oko 2.000 gledalaca, a sudili su Margeta (Slovenija) i Moliner (Španija).

Igrač više: Italija 9 (1), Srbija 10 (5). Peterci Italija 1 (1).

Italija: Tempesti, Luongo, Gito, Filjoli 1, Perez, Felugo, Djakopo, Galo 1, Prešuti, Fjorentini, Ikardi 3, Deserti, Đorđeti 2.

Srbija: Soro, Ćuk 1, Gocić, Udovičić 1, Vapenski, D. Pijetlović 2, Nikić, Aleksić 1, Rađen, Filipović 3, Prlainović, Mitrović, G. Pijetlović.

(FoNet)

Pogledajte još