Nekoliko hiljada Srba se vraća u Hrvatsku

Pupovac je u razgovoru za Novosti rekao da nije završen povratak izbeglica, ni proces institucionalnog organizovanja Srba u Hrvatskoj, ali je stvorena solidna osnova i kao najveći problem vidi tešku ekonomsku situaciju:

"Ni država, a ni mi još nismo uspeli da razvijemo instrumente kojima bismo bili na usluzi ljudima koji se vraćaju. Da počnu da oživljavaju svoje sredine, poljoprivredu, malo preduzetništvo, turizam... Oživeli smo lokalnu samoupravu, ali to nije dovoljno."

Pupovac je naveo da se sada Srbima koji žele povratak nudi mnogo više nego pre dest godina.

"Mi im pružamo mogućnost da dobiju obnovljenu kuću, stan u zamenu, dajemo im podršku ako hoće da obnove poljoprivredno gazdinstvo, formiraju zadrugu, započnu neki posao."

Govoreći o evrointegracijama, Pupovac je naglasio da "Hrvatskoj apsolutno odgovara da se granice EU što pre pomaknu na istok, i da i Bosna i Srbija budu članice Evropske unije, jer to, između ostalog, ljudima koji rade neki posao predstavlja nasušnu potrebu".

"Zato nisam jedanput zagovarao da Hrvatska i Srbija potpišu izjavu o zajedničkoj evropskoj perspektivi, ne u smislu zajedničke države, već u smislu zajedničkog napora", rekao je Pupovac.

BEOGRAD, 27. jun 2011. (FoNet)

Pogledajte još