Srbija izvor, tranzit i odredišna zemlja za žrtve trafikinga

Kako se navodi u izveštaju objavljenom u ponedeljak na sajtu Stejt departmenta, među identifikovanim žrtvama trgovine ljudima u Srbiji u 2010. i dalje je bilo najviše srpskih državljana, dok strane žrtve pronađene u Srbiji dolaze prevashodno iz susednih zemalja i ostalih država u istočnoj Evropi.

Prema nedavnim istraživanjima, srpski gradjani su i dalje izloženi prinudnom radu u trećim zemljama, kao što su i strane žrtve izložene istom u Srbiji.

Stejt department ocenjuje da srpska vlada ne ispunjava u potpunosti standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali čini značajne napore i preduzela je značajne korake da unapredi i insitucionalizuje svoj odgovor na trgovinu ljudima.

Iako je, kako se dodaje, Srbija prednjačila u 2010. u regionu po broju identifikovanih žrtava trgovine ljudima, taj broj je bio manji nego u 2009.

Stejt department u preporukama Srbiji navodi da bi trebalo poboljšati primenu procedura za identifikaciju žrtava, strože suditi, izricati presude i kažnjavati one koji se bave trgovinom ljudima, teraju ih na prinudni rad i seksualno ih eksploatišu.

Dodaje se da treba obezbediti institucionalizovano finansiranje odgovarajuće pomoći i rehabilitacije žrtava, kao i povećati kapacitete za pomoć domaćim i stranim žrtvama trgovine ljudima.

Ukazuje se, međutim, i da odbijanje Vlade Srbije da direktno saradjuje sa Kosovom nastavlja da ometa njene napore da istraži i sudski goni slučajeve prekogranične trgovine ljudima.

Srbija je lider na Balkanu kada se radi o identifikaciji žrtava, što je neophodan preduslov za zaštitu žrtava, ističe Stejt department.

Agencija za koordinaciju i zaštitu žrtava trgovine ljudima identifikovala je u 2010. 89 žrtava trgovine ljudima, što je manje nego u 2009, kada je identifikovano 127 žrtava.

Stejt department zaključuje da su srpske vlasti učinile i "značajne nove korake u podizanju svesti i jačanju partnerstva sa civilnim društvom da spreče trgovinu ljudima" u zemlji u periodu koji je bio predmet izveštaja.

VAŠINGTON, 27. juna 2011. (Beta)

Pogledajte još