Granični prelazi u Grčkoj u blokadi

Zbog štrajka grčke carinske službe, granični prelaz između Makedonije i Grčke Evzoni biće zatvoren 48 sati. U Auto-moto savezu Srbije potvrdili su da je od ponoći zatvoren granični prelaz Evzoni, granica će moći da se pređe samo peške.

Preporuka je da se u Grčku putuje preko Bugarske.

Makedonski mediji javljaju da na graničnim prelazima za sada nema podužeg čekanja. Isto saopštava i grčka strana, mada je najavljeno da će prelazi biti povremeno prekidani za putnička vozila na prelazu Bogorodica, kao i zastoji za transportna vozila i autobuse.

Na prelazima Dorjan i Medžitlija situacija je ista, mada su grčki carinici najavili potpunu blokadu, za sada se saobraćaj svih vrsta vozila, ipak, odvija.

Pošto se ne isključuje mogućnost da dođe do potpune obustave rada i zatvaranja prelaza, vozačima koji nameravaju da idu u Gračku savetuje se da se prethodno informišu o stanju na graničnim prelazima, javlja Makfaks.

Grčki aerodromi će, takođe, biti zatvoreni danas i u sredu na nekoliko časova.

BBC javlja da se očekuje da će se na ulicama Atine danas okupiti veliki broj demonstranata.

Grčki sindikati organizovali dvodnevni generalni štrajk zbog novog paketa mera štednje vrednog 28 milijardi evra, koji u narednih pet godina znače drastično smanjenje potrošnje, povećanje poreza i prodaju državne imovine, kako bi zemlja "ponovo stala na noge".

Ukoliko parlament ne usvoji ove nove mere štednje, EU i Međunarodni monetarni fond neće pustiti tranšu pozajmice od 12 milijardi evra zbog čega bi u roku od nekoliko nedelja Grčka mogla da ostane bez novca.

BEOGRAD/SKOPLJE, 28. jun 2011. (FoNet)

Pogledajte još