Proslava Vidovdana na Kosovu protiče mirno

Obeležavanje Vidovdana u Gračanici počelo je jutros arhijerejskom liturgijom koju služi patrijarh srpski Irinej uz sasluženje episkopa raško - prizrenskog Teodosije, sveštenstva i monaštva eparhije.

Očekuje se da na Kosovo danas dođe veliki broj građana iz svih krajeva Srbije i regiona. Proslavi prisustvuje i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Zamenik komandira policijske stanice u Gračanici Rama Krueziju KIM radiju je rekao da se incidenti ne očekuju i da je Kosovska policijska služba pripremila operativni plan "Vidovdan 2011" po kome će delovati.

"Naše jedinice su od jutros u šest sati raspoređene u Gračanici, gde se očekuje dolazak velikog broja ljudi. Oko manastira i u selu trenutno je raspoređeno 30 policajaca i oni su zaduženi za očuvanje reda i mira i za preusmeravanje saobraćaja", rekao je Krueziju.

On je naveo da ljudi polako pristižu u Gračanicu i da u manastirskom dvorištu trenutno ima oko hiljadu ljudi.

Prema njegovim rečima, glavna ulica u Gračanici je zatvorena za saobraćaj, a na prilazima selu raspoređeni su policajci koji vozila usmeravaju na alternativne puteve.

U 12 sati će iz Gračanice krenuti kolona autobusa i automobila ka Gazimestanu gde će u 13 sati biti služen parastos.

Prema Kruezijovim rečima za bezbednost do i na Gazimestanu zadužena je policija iz Prištine.

Bitka na Kosovu zbila se na Vidovdan, u utorak, 15. juna 1389. po starom, a 28. juna po novom kalendaru. Srpsku vojsku je predvodio knez Lazar Hrebeljanović, a tursku sultan Murat.

GRAČANICA, 28. jun 2011. (FoNet)

Pogledajte još