RTS: Hajdučija TV Prva

0

Radiotelevizija Srbije (RTS) se oštro suprotstavila odluci Prve televizije da u istom terminu, kada je Javni servis uživo emitovao koncert Zdravka Čolića na Ušću, na svom programu emituje snimak njegovog koncerta sa sarajevskog Koševa.

U saopštenju RTS takav potez naziva „hajdučijom“ i „neskrivenim demonstriranjim medijskog neokolonijalizma“, negirajući da je po sredi „jednostavni sukob dve medijske kuće“.

„Ovo je prvi, veoma bitan sukob u srpskoj medijskoj budućnosti. Ovo je legalizacija najozbiljnijeg medijskog srpskog pitanja, koliko će u budućnosti preostati srpskih medija, kakvi će oni biti i ko će tumačiti i kako naše živote“, smatra RTS.

Prema oceni RTS, „otvoreno je pitanje da li smo, kao društvo, kao građani i kao država, nečijim odlukama unutar Srbije osuđeni da budemo medijska kolonija“.

„Ko je taj srpski političar ili koji su to moćni ljudi koji kažu strancima radite šta hoćete“, napominje RTS.

U saopštenju se ističe da „nisu stranci i njihova ulaganja bilo kakav problem“, već da je problem kada oni „demonstriraju oslobođenost od srpskih zakona, dobrih poslovnih običaja, evropske fer tržišne utakmice i standardne normalnosti“.

„Umesto skrušenog izvinjenja, stigle su obmane, uvrede i neistine“, dodaje se u saopštenju RTS, koji ukazuje da „moćna, zaštićena komercijalna televizija“, ne želi Javni servis, kao najgledaniju i najuticajnicu srpsku televiziju.

Prema oceni RTS, ovaj slučaj je posao za Savet RRA, nadležne srpske sudove, udruženja novinara i evropske institucije.

„Obratićemo se njima. Sa samo jednim pitanjem: u kojoj je evropskoj zemlji moguć ovakav postupak unutar regulisane tržišne utakmice“, navodi se u saopštenju RTS.

Koja evropska televizija, pita RTS, „ne bi izgubila licencu uhvaćena u pokušaju da svojim gledaocima, na nacionalnoj frekvenciji, podvali stari koncert za novi i direktan prenos“.

„Sačekaćemo odgovor. Ako nam se, u međuvremenu, jave zaštitnici vlasnika i direktora 'Prve', objavićemo i njihova mišljenja. Dok smo još 'naši'“, zaključuje RTS.

BEOGRAD, 27. jun 2011. (FoNet)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.