Zbog obaveznog depozita biće manje kredita

0

Predstavnici poslovnih banaka ocenili su u utorak da će zbog odluke Narodne banke Srbije da od 30. juna uvede obavezan depozit od 30 odsto na kredite u evrima doći do smanjenja tražnje za tim kreditima.

Zamenik predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banka Dragan Santovac je kazao da će se ta odluka negativno odraziti i dodao da je zainteresovanost gradjana za kredite na vrlo niskom nivou, odnosno da kredite uzima samo ko mora.

Kada je reč o privredi, kako je dodao, postoji stabilna tražnja za kreditima i to su uglavnom krediti za likvidnost jer se kompanije uzdržavaju od uzimanja kredita za investicije.

Predstavnik Čačanske banke Miroslav Marinković je kazao da očekuje da dodje do smanjenja tražnje kredita sa valutnom klauzulom i da se poveća tražnja za gotovinskim kreditima indeksiranim u dinarima.

Član Upravnog odbora Agrobanke Bojan Bojan Zorić je kazao da ta banka nije davala gradjanima puno dugoročnih kredita sa valtnom klauzulom, jer nema izvore na osnovu kojih može da plasira dugoročne kredite.

BEOGRAD, 28. juna 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.