Zahtevi zvezda Exita

Kako smo navikli na preterane zahteve zvezda koje dolaze na Exit, uvek nas iznenade prohtevi koji su umereni, razumni, skromni i koji, štaviše, stavljaju organizatore koncerta u poziciju da se pohvale svojim lokalnim proizvodima. Za razliku od zahteva Jamiroquai za najkvalitetnijim kavijarom i francuskim pivom ili pak insistiranja Arcade Fire za maserkom, prijatno su nas iznenadile „hospitaliti“ liste sastava Pulp i Editors.
Uprkos mogućnostima izbora, britanski Pulp opredelili su se za kvalitetno lokalno vino, tako da će na ovom festivalu imati prilike da probaju bisere iz nekih od sjajnih karlovačkih vinarija. Oni su se opredelili i za domaće pivo, a Srbija će definitivno biti zemlja njihovih snova, s obzirom na činjenicu da su za zakusku tražili tanjir mesa.

Pulp su takođe velike pristalice reciklaže, pa je posebno naglašeno da u bekstejdžu moraju postojati odeljene kante za papir, plastiku i staklo. Editorsi, s druge strane, preferiraju domaće pivo, ali uz njega zahtevaju i škotski džin „Hendriks“, koji se pije uz svež krastavac i latice ruže damaska.

Uz sve ovo Editorsi su za grickanje tražili masline i ljute papričice i puno voća. Jamiroquai dolaze u ekipi od 26 ljudi, od kojih je za glavnu zvezdu zahtevan luksuzni apartman, a za ostatak ekipe 25 jednokrevetnih soba u hotelu od pet zvezdica. Kad su u pitanju zahtevi za pićem, izvođači su bili skromniji.

Za bend je traženo nekoliko boca najkvalitetnijeg francuskog vina, šampanjac, kao i francusko pivo Kronenberg iz pivare koja postoji od 1664. godine. Jay Kay je tražio i vrhunski kavijar Beluga, teglu organskog meda i specijalni kineski čaj za energiju na bazi saća. Zahtevi Jamiroquai su, opet, ništa u odnosu na sve ono što traži Arcade Fire.

Očigledno su sve te silne nagrade koje su pokupili od avgusta prošle godine, kad je objavljen njihov poslednji album, The Suburbs, uticale i na njihove zahteve. Bend je zahtevao maserku koja će doći direktno na tvrđavu, a u skladu s tim u bekstejdžu treba da im se obezbedi posebna soba za masažu.

Takođe, rok starovi su velike pristalice zaštite životne sredine, pa insistiraju da u bekstejdžu sve treba da im bude posluženo na biorazgradivom posuđu, uz izričitu zabranu korišćenja stirofoama. Što se tiče večere, pored standardnih prohteva, Arcade Fire zahtevaju porcelansko posuđe i srebrni escajg.

Pored zahteva zvezda koji su izrađeni na osnovu stila života koji se običnim ljudima čini kao ekstravagantan, postoje uvek i oni zahtevi koji su proizvod pukog kaprica, ili pak smisla za humor izvođača. Tako je Steve Aoki, DJ koji nastupa na Dance Areni, pored sasvim uobičajenih zahteva, tražio i tortu, na kojoj bi bilo ispisano „AUTOEROTIQUE: TURN UP THE VOLUME”. Naš bend Svi na pod koji ove godine nastupa na Fusion bini je u odeljku za gostoprimstvo napomenuo: “Svi na pod! nemaju velike i posebne zahteve, a cene svako dobro gostoprimstvo.”

Pogledajte još