Srbija traži rešenje za učešće kosovskih predstavnika

0

Srbija želi da pronadje rešenje za učešće kosovskih predstavnika u regionalnim forumima pošto smatra da niko ne sme da bude odsutan, ali da je potrebno poštovati integritet svake članice UN u regionu, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić na Svetom Stefanu.

„Mi tragamo za modalitetom da predstavnici Albanaca na Kosovu i Metohiji učestvuju u svim regionalnim inicijativama uključujući i ovu, ali to učešće ne može povrediti suverenitet i teritorijalni integritet Srbije“, rekao je Tadić na konferenciji za novinare nakon samita zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Predsednik Srbije je i u uvodnom izlaganju na samitu rekao da bi Beograd želeo da nadje asimetrično učešće predstavnika kosovskih Albanaca u SEECP i drugim regionalnim forumima.

„Srbija neće priznati nezavisnost KiM. Istovremeno, Srbija nije zemlja koja beži od realnosti. Svesni smo da albansko stanovništvo na KiM ne prihvata suverenitet Srbije i mi tu činjenicu uzimamo u obzir, ali takođe uzimamo u obzir deo realnosti da srpsko stanovništvo na Kosovu ne prihvata suverenost Prištine i ta realnost mora biti uzeta u obzir“, rekao je Tadić.

SVETI STEFAN, 30. juna 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.