Martonji: Priznavanje Kosova nije uslov za put ka EU

"Podsećam da su visoki predstavnici Saveta EU, kao i Komisija, potvrdili da priznavanje Kosova ne predstavlja uslov za napredak procesa integracija Srbije. Međutim, EU je koherentna kada traži da zemlje na putu prijema odrzavaju dobre odnose u susedstvu i aktivno učestvuju u regionalnoj saradnji", rekao je Martonji za "Večernje novosti" od petka.

On je ocenio da je Srbija u poslednje vreme postigla značajne rezultate, kao što je odgovor na upitnik EU, hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića, što može da da "podsticaj procesu integracija zemlje".

"Mislim da je veoma važno da Vlada Srbije i nadležne vlasti nastave, sa istom posvećenošću i istom odlučnošću koje su pokazali do sada, globalne reforme i već zapoceti dijalog Beograda i Prištine, imajući u vidu da Srbija treba da ima inicijativu u regionalnoj saradnji"
, rekao je mađarski ministar.

"Ako su svi ovi uslovi ispunjeni, Komisija će, po mom mišljenju, dati pozitivno mišljenje u oktobru, a države članice će, takođe, podržati davanje statusa kandidata, što bi moglo da dovede do početka pretprijemnih pregovora u predvidivom roku", dodao je Martonji, čija zemlja 1. jula Poljskoj predaje predstavajuće mesto EU.

BEOGRAD, 1. jula 2011. (Beta)

Pogledajte još