Kosidba na Rajcu

Po običaju prve nedelje po Petrovdanu kada se u ovom kraju organizje vašar biće organizovana i kosidba u kojoj će se takmičari nadmetati za Zlatnu kosu, a ove godine prvi put biće zvanično proglašen i - majstor kose.

Za takmičenje u najboljem košenju planinske livadske trave već se prijavilo 15 takmičara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije.

Za Majstora kose nadmetaće se Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada u Republici Srpskoj i Blažo Kotlaja iz Pljevalja, koji su do sada najviše puta osvajali pobeđivali na Kosidbi na Rajcu.

Kosidba na Rajcu je privredno-turistička manifestacija koja simbolično predstavlja svečani završetak košenja planinskih livada i mobu - nekadašnji običaj ispomaganja u poljskim radovima.

Pre podne, po običaju, okupiće se kosači, a nakon svečanog defilea zajedno sa trubačima, vodonošama i pevačima uputiće se na padine Rajca.

Posle revijalnog košenja trave, uslediće takmičenje najboljih kosača. Biće izabran i đidija - kosač koji je najbolje odeven, najlepše peva, ima najbolji stas i glas. Biće priređen i kosački ručak na livadi.

Pogledajte još