Kako se udati u Svazilendu?

Svake godine krajem avgusta i početkom septembra, u Svazilendu na jugu Afrike organizuje se Umhlanga plesa (Ples trske) koja se ubraja u red jedne od najsvetijih ceremonija u kraljevini Svazilend (Swaziland).

Udavače se okupljaju u rezidenciji “kraljice majke”. Devojke prave od trske zaklone od vetra za kraljevsku palatu i šestog dana svetkovine nose darove kraljici.

Ples trske, koji posmatraju momci, ponavlja se i narednog dana kada dvorske princeze nose crvena pera u kosi predvodeći mlade udavače.

(old_image)

Ceremonija simbolizuje čvrstu vezu između naroda i monarhije, ali i predstavlja sajam udavača koje defiluju pored kralja nadajući se njegovoj pažnji. Vladar Svazilenda trenutno ima 13 žena-kraljica

Svazilend je jedna od najmanjih afričkih država. U septembru 2008. godine slavio se četrdeseti rođendan sadašnjeg kralja Msvatija III i 40 godina sticanja nezavisnosti. Svih 13 kraljevih žena otišlo je tada u inostranstvo u šoping, zbog čega su izbile velike demonstracije u kojima je učestvovalo 10.000 ljudi, većinom žena.

Iako prosečnom turisti Svazilend deluje kao je prelepa zemlja, sa savanama i plodnim poljima prekrivenih šećernom trskom ,vodopada i kanjona, rezervatima prirode u kojima ima skoro svih životinjskih i ptičjih vrsta, veliki problem ove zemlje je sida.

Najveći broj osoba inficiranih virusom side živi u Svazilendu. Prema zvaničnim podacima, trećina odrasle populacije je inficirana ovom bolešću. Životni vek građana Svazilenda je samo 37 godina. Tužna činjenica je i da je 2007. godine, u zemlji koja ima manje od milion stanovnika, bez oba roditelja bilo 70.000 dece.

Kralj Svazilenda u narodnoj nošnji
(old_image)

Pogledajte još