Kako da umiriš ljutu ženu


Jedna od najvećih enigmi muško - ženskih odnosa svakako jeste ženska ljutnja. Otkriti zašto je ljuta kada to ne želi da kaže i ponavlja kako je sve u redu. Pronaći prave reči, postaviti prava pitanja i što je još važnije - dati joj željene odovore! Sajt "Centar zdravlja" prenosi deo studije profesora Pola Hoka (Paul Hauck), doktora nauka i psihologa, kojom je pokušao da pomogne muškarcima dajući im uputstva za lakše "preživljavanje" ženske ljutnje.

Smiri tenzije

Što god da se desi, nemoj da se razljutiš. Začudo, to će nju još više naljutiti. Ako smatrš da se sprema za svađu, samo zapamti da te ona ne može naljutiti, kaže Pol Hok. I znaj da je nisi ti učinio ljutitom. Ona je to učinila sama. Možeš da budeš odgovoran za njen problem, ali ne i za njene emocionalne reakcije.

Ne daj joj dodatnog materijala

Muškarac većinom pokušava da iznese argumente navodeći činjenice koje su potpuno besmislene. Ona to tumači na način kao da nemaš poštovanja i ne slušaš je, što je još više ljuti.

Priznaj ako nisi u pravu

Ako si pogrešio, samo to treba da priznaš. Ali ne čini to na snishodljiv način. Varaš se ako misiš da žene ne primjećuju kada je muškarac spreman da kaže bilo šta samo da bi ga ostavili na miru!

(old_image)

Prilagodi se

Ako ona ima veliki problem, bolje je da je slušaš. I nemoj da čekaš dok se mačevi ne izvuku. Poput orgazma, ljutnja ima piramidalnu konstrukciju - pri vrhu ste u potpunosti van pameti.

Dakle, ako vidiš znakove frustracije (uzdah ili kolutanje očiju), bolje je da brzo počeš da slušaš, kataklizma je blizu, a stvari će brzo krenuti nizbrdo.

Kreni jedan korak nazad

Ne moraš da se složiš sa njom, ali uvaži i njenu percepciju situacije kao realnu. To pokazuje poštovanje. Često, njena ljutnja se pokreće jer ona veruje da je nešto: 1.) nepravedno, 2.) izvan njene kontrole ili 3.) lični napad na nju.

Gledaj je u oči

Ako ne možeš da uspostaviš kontakt očima, to znači da postaješ ljut. Ali ako možeš, to pokazuje da slušaš. Psiholozi su videli ovaj klasičan primer u bračnim svađama: žena se razljuti, muž ne želi da komunicira i žena potpuno poludi. Ti gledaš u pod jer želiš da izbegneš borbu, ali ona misli da izbegavaš intimnost.

Uključi se

Postavljaj pitanja. To pokazuje da slušaš, znači da želiš da je slušaš. Ali nikako nemoj da pitaš „Jel si završila?".

(old_image)

Prošetajte se

Možda zvuči glupo, ali to je zapravo dobar trik. Fizički, to znači da se kreće s tobom, a ne protiv tebe. Međutim, ako njena argumentacija dosegne kritičnu tačku, ukloni se iz situacije sam, dok te nije ona uklonila.

Koristi magične fraze

Doktor Hok ukazuje na tri najvažnije fraze: 1.) da, slažem se, 2.) u pravu si i 3.) žao mi je. Ništa ne razoružava napadača brže nego kada stanete na njegovu stranu. Dakle pronađi nešto, bilo šta s čime se slažeš.

Koristi ljutnju kao metar

Pol Hok upoređuje bes s Gajgerovim brojačem - može da te upozori na problem. Ono što je dobro je rešavanje problema.

Postavi granice

Dobijaćeš ponašanje koje tolerišeš. Ako joj je bes previše melodramatičan, prečest, previše uvredljiv, moraš joj dati tačno dve šanse za promenu. U suprotnom, možda nije ni vredna tvog truda da je "odljutiš"...

Pogledajte još